Розробка ХАССП в Україні – впровадження HACCP

Система ХАСП була створена більше 50 років тому в рамках космічної програми США. Мета розробки – зведення до мінімуму небезпеки псування продуктів харчування і наявності в них патогенних мікроорганізмів. Зараз система HACCP (повна назва перекладається з англійської як «аналіз ризиків і критичні контрольні точки») діє в 120 країнах.

Це міжнародний стандарт безпеки для підприємств, від яких залежить якість продовольчих товарів. Для таких організацій сертифікат HACCP в Україні також є обов’язковим з 2019 року.

Переваги впровадження системи ХАСП в Україні

Перш за все, це ефективний застережливий метод, що дозволяє сконцентрувати увагу на критичних точках і завчасно виключити всілякі ризики (хімічні, фізичні, мікробіологічні фактори). У ХАСП також передбачені ефективні заходи на випадок виходу ситуації з-під контролю.

Переваги використання системи на підприємстві будь-якого масштабу:

  • оптимізація виробничих процесів;
  • скорочення невиробничих витрат;
  • зниження відсотка псування;
  • підвищення довіри споживача, значне скорочення кількості рекламацій;
  • зміцнення конкурентної позиції

З впровадженням ХАССП Україна стає повноцінним учасником світового продовольчого ринку.

Як відбувається впровадження системи HACCP

Процедура складається з декількох, ретельно відпрацьованих нашими фахівцями, етапів:

Аналіз специфіки підприємства, розробка проекту та встановлення термінів впровадження.
Тренінг для керівництва і персоналу.
Розробка документів.
Впровадження системи.
Заключний аудит.

У кожному разі система HACCP базується на особливостях конкретної організації.

Принципи HACCP, відповідно до вимог, українського законодавства повинні бути впроваджені в усіх підприємствах надають нижчеперелічених послуги:

Категорія Підкатегорія Приклад секторів
A Сільськогосподарське виробництво – тваринництво Тварини, риба, виробництво яєць, виробництво молока, бджільництво, рибальство, полювання, звіроловство
B Сільськогосподарське виробництво – землеробство Фрукти, овочі, зерно, спеції, продукти садівництва
C Переробка – швидкопсувні продукти тваринництва, в тому числі будь-яка діяльність після сільськогосподарського виробництва, наприклад забій худоби М’ясо, птиця, яйця, молочна і рибна продукція
Переробка – швидкопсованих рослинних продуктів Свіжі фрукти і свіжовичавлені соки, консервовані фрукти, свіжі овочі, консервовані овочі
Переробка – продукти з тривалим терміном зберігання при кімнатній температурі Консервовані продукти, печиво, сухі сніданки, рослинне масло, питна вода, напої, макарони, борошно, цукор, сіль
D Виробництво кормів Корми для тварин, корми для риб
E Громадське харчування Готелі, ресторани
F Торгівля харчовими продуктами Роздрібні магазини, ларьки, оптові бази
H Послуги Водопостачання, чистка, каналізація, утилізація відходів, розробка продукції, процесів і обладнання, ветеринарні служби
G Транспортування і зберігання Транспортування і зберігання
J виробництво обладнання Технологічне обладнання, торгові автомати
K Виробництво (біо) хімічних речовин Добавки, вітаміни, пестициди, ліки, добрива, миючі засоби, біокультури
I Виробництво пакувальних матеріалів Пакувальні матеріали

Принципи HACCP

  • Аналіз ризиків і критичних контрольних точок (ККТ).
  • Встановлення критичних меж для ККТ.
  • Процедури контролю ККТ.
  • Корегуюча дія.
  • Проведення внутрішнього аудиту

HACCP в Україні –  розробка системи управління від десяти днів – 6000 грн. 

Як мені впровадити HACCP на підприємстві?

Ви можете замовити розробку HACCP у наших фахівців з індивідуальним підхід до вашого підприємства і вашої специфіці робіт.

Comments are closed.